Tørrfisk.


Slow Food Bergen er engasjert i å få næringsaktivitet, tradisjoner og matkultur knyttet til tørrfisk godkjent som UNESCO Immateriell Kulturverdi, med særlig fokus på småskala selvtilvirking, en truet produksjonsmåte.

Det omfatter tørrfiskens vandring fra Sàpmi og Nord-Norge forøvrig, via Bergen og til Tyskland, Italia og Nigeria som de viktigste landene. 

Bergen Slow Food har også egne aktiviteter med tørrfisken som basis. Vi har laget askelutet tørrfisk og har samarbeide med nigerianske grupper i byen for å lage deres tradisjonsretter. Og vi har flere ganger presentert tørrfisken på Terra Madre i Torino.

Bilde: Terje Inderhaug fliser fosfisk-frostskadet tørrfisk som ikke er salgbar til sjøsamenes tradisjonelle snack på Bergen Matfestival 2024.

Sjøsamenes fiskeri og tørrfiskproduksjon gjennom tidene.

Les rapporten her:

Kongetorsken, skupltur.

Tørrfiskhoder inngår i tradisjonsretter i Nigeria.Takk til Fotograf Gerben Groustra for fri bruk av foto.

Tørrfisk som den ideelle beredskapsmaten. Bivdu med brev til Landbruks- og matdepartementet.

Les brevet her.

Tørrfisk er den idelle beredskapsmaten for Norge, uten oppmerksomhet fra politikere og myndigheter. Fordelene er at tørrfisk har ingen andre krav til langtidslagring enn at det er tørt. Og derfor egnet til desentralisert og rimelig lagring selv om strøm og annen infrastruktur svikter. Helseeffekten er veldig positiv. Ingen andre animalske produkt er i nærheten av proteininnholdet- over 70%-i tillegg til alle andre sunne næringsstoff i hvitfisk.

Bivdu har gjort Landbruks-og matministeren oppmerksom på dette, samt hvor viktig det er for matberedskapen i Norge og sikringen av sjøsamisk tradisjon at fiskeripolitikken tilpasses Norges behov.

Kongetorsken, skupltur.

Skjermdump fra "tørrfiskfilmen".